Spaniël training

Jagen met een spaniël is puur genieten. Fel, passie, ijver en doorzettingsvermogen hoort bij een spaniël wanneer de dekking wordt uitgewerkt om het wild op te stoten.

Een spaniël is baasgericht; steadiness en appèl hoort bij deze hond wanneer hij voorgejaagd wordt. Wanneer wild geschoten wordt hoort een spaniël steady te zijn en na het schot mag het wild door de spaniël worden geapporteerd. Alle soorten wild kan worden binnengebracht. Mijn eigen spaniël apporteert alles, ook Canadezen en een volwassen vos.

De opleiding van een spaniël is niet te vergelijken met die van een staande hond of een retriever. Zo dient een spaniël van jongs af aan getraind te worden op steadiness en appèl, zonder dat het afbreuk doet aan de zoeksnelheid en passie van de spaniël. Hij hoort met zo weinig mogelijk remmingen te worden getraind. Ook hoort een spaniël binnen het schootsveld van de (voor)jager te jagen. Dit zal op een goede wijze getraind moeten worden.

Een spaniël is een vriendelijke hond die geen agressie naar andere honden zal tonen, maar een spaniël is ook zeer gevoelig voor verbaal ‘geweld’ en straf, laat staan fysieke straf. Positief trainen ontwikkelt het van nature aanwezige ‘Will to please’, het graag willen werken voor zijn baas. Soms is dit lastig omdat een spaniël in de basis eigenwijs is, waardoor frustratie en boosheid van de voorjager kan ontstaan. Je zult hiermee om moeten leren gaan.

Wanneer een spaniël op een goede wijze wordt getraind, heb je er een geweldige en ook veelzijdige jachthond aan, super actief buiten en rustig in huis. In huis is de hond graag in de buurt van zijn baas en ligt hij het liefst tegen hem aan.

Wij werken inmiddels met een wachtlijst!